Duurzaam bouwen en duurzaamheid

Duurzaamheid zit in ons DNA. Energiebesparing is pas het begin van duurzaam bouwen en verbouwen. Duurzaamheid is voor ons het focussen op kwaliteit, toekomstbestendige ontwerpen en een goede inpassing in de omgeving.

Duurzaamheid is voor Architektenburo Bikker aan de orde van de dag. Duurzaam bouwen gaat verder dan alleen energiebesparing. We willen u en uw omgeving op lange termijn kwaliteit bieden met onze ontwerpen. Hiermee heeft u langer plezier van uw huis of huisvesting: een duurzaam resultaat. In de onderstaande speerpunten kunt u lezen hoe u duurzaamheid terug ziet in ons werk.

Duurzaam bouwen onder architectuur

Als we voor u ontwerpen moet dit ontwerp u passen als een maatpak. We willen dat dit zo blijft, ook als uw situatie veranderd. De opties om een gebouw later aan te passen en ruimtes flexibel te gebruiken vinden we dus erg belangrijk. Dit geeft onze ontwerpen duurzaamheid en kwaliteit.

Bouwen onder architectuur vraagt om een investering maar biedt ook rendement. Dit rendement bestaat uit kwaliteit, gebruiksgenot en een mooi uiterlijk van uw gebouw. Wij behalen dit rendement met een goed ontwerp en de zorg voor een deskundige uitvoering.

duurzaam-bouwen

Duurzaam materiaalgebruik

Duurzame materialen verdelen wij onder in drie groepen. De eerste groep is materiaal met een duurzame oorsprong. Dit zijn natuurlijke materialen zoals hout of steen, afkomstig uit de natuur. In het productieproces geven ze een geringe milieubelasting mits verantwoord verkregen met de vereiste keurmerken. De tweede groep is materiaal met een duurzame, energiebesparende functie. Het meest bekende voorbeeld hiervan is hoogwaardige isolatie, echter ook de keuze in glassoorten kan veel invloed hebben op het energieverbruik van een gebouw.

Tot slot zijn er materialen die lang mee gaan en herbruikbaar zijn. Voorbeelden hiervan zijn verduurzaamd hout en onderhoudsvrije gevelbekleding. Deze materialen zijn niet altijd 100% natuurlijk. Door een zorgvuldige selectie is er altijd samen een verantwoorde keus te maken die past bij uw wensen en duurzaamheidsambities.

Qua rekenmethodiek werken we hiervoor onder andere met de MilieuPrestatie Gebouwen, ook wel de ‘MPG’ genoemd. Door een MPG berekening op te stellen maken we de milieubelasting van een gebouw inzichtelijk. Hoe lager de MPG-score, hoe duurzamer het materiaalgebruik. Meer hierover kunt u vinden op de MPG pagina van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

aanpasbaar-gebouw
Duurzaam bouwen met een aanpasbaar gebouw

Circulair bouwen en verbouwen

Wilt u nog verder gaan in het toepassen van duurzaam materiaalgebruik? Ons bureau is ervaren in het ontwerpen van gebouwen met een circulair karakter. Hierbij zien we bouwmaterialen niet als een product met een begin en een eind. We denken namelijk al na hoe we kunnen omgaan met het product als het gebouw aangepast of gesloopt wordt. We laten ons hierbij inspireren door collega-ondernemers, sloopbedrijven en specialisten op het gebied van circulair bouwen en verbouwen.

Duurzame installaties

Van warmtepomp tot pelletkachel: we zijn ervaren en altijd up-to-date in het toepassen van de nieuwste duurzame technieken en materialen. Ook hebben wij veel projecten gasloos en/of energieneutraal ontworpen en uitgewerkt. Wij zien in de markt dat installaties een steeds hoger rendement bieden. Ook wordt er steeds meer gebruik gemaakt van warmteterugwinning uit de bodem, lucht of (grond)water.

Vrijwel alle nieuwbouw projecten worden gasloos ontwerpen. Gasloos bouwen maakt u minder afhankelijk van fossiele brandstoffen en biedt ruimte voor innovatieve technieken. Dit gaat niet ten koste van uw comfort, in tegendeel zelfs. Een warmtepomp met eventueel een bodembron haalt warmte of koeling uit de bodem of ventilatielucht. Er zijn ook varianten die warmte uit de buitenlucht halen door het op te pompen tot hogere temperatuur. Naast warmtepompen passen we regelmatig systemen toe zoals zonneboilers, zonnepanelen of een douche warmteterugwinning.

zonnepanelen-geintegreerd-in-dak
Duurzaam bouwen met zonnepanelen

Het goed toepassen en combineren van materialen en installaties levert u winst op. Deze winst bestaat ten eerste uit een gezond en comfortabel klimaat in uw gebouw. Ook kunt u er aanzienlijk energie mee besparen en op verantwoorde, schone wijze gebruik maken van energie. Tijdens het ontwerpproces nemen wij u mee in alle keuzes die met duurzame installaties te maken hebben. Hiervoor hebben wij zelf veel kennis in huis, ook werken we met enkele erkende installatieadviseurs zoals StarreAdvies en HomeTechnics.

Duurzaam verbouwen en renoveren

Duurzaam bouwen geldt niet alleen voor nieuwbouw. Bij een verbouwing of renovatie attenderen we u graag op de mogelijkheden met duurzaamheid, zelfs bij monumentale panden. Veel oudere panden zijn niet goed geïsoleerd. Dit geeft problemen met vocht, comfort en hoge energielasten. Vaak kunnen deze problemen met relatief eenvoudige maatregelen verholpen worden waardoor er een comfortabel binnenklimaat ontstaat. Belangrijk hierbij is wel dat er een goede balans ontstaat tussen de isolatie en installatie in en rondom het gehele pand.

In een oriënterend gesprek bespreken we altijd eerst uw huidige situatie. Hoe comfortabel is de huidige situatie en hoe hoog zijn uw energielasten? Vervolgens brengen wij de mogelijkheden met het pand en uw wensen op heldere wijze in kaart. Dit verwerken we vervolgens op efficiënte wijze in het totaalplan om zo duurzaam te verbouwen. Onze ervaring leert dat duurzaam verbouwen en renoveren zich vaak snel terugverdient.

Team Architektenburo Bikker BV
Team Architektenburo Bikker BV

Een beter milieu….

Uiteraard nemen we als bureauzelf ook onze verantwoording als het gaat om duurzaamheid en duurzaam bouwen. Zo is ons bureau zeer actief in de stichting ‘BlauwZaam‘. Met name in de werkgroep ‘bouwen en wonen’ zetten we duurzaam bouwen regionaal op de kaart. Ook delen we onze kennis en ervaring over duurzaam bouwen met particulieren, ondernemers en collega-architecten.

Ons bureau is aangesloten bij een convenant waarin we enkele jaren geleden onze CO2-voetprint bijhouden en binnen 3 jaar streefden naar 10% CO2 reductie. Na het 3e jaar heeft ons bureau een daling van ruim 26 procent kunnen bereiken qua CO2 uitstoot (zie ook de downloadbare CO2 voetprint van Architektenburo Bikker). We delen de kennis hierover graag met andere bedrijven en onze opdrachtgevers.

Vragen? Bel 0184 - 66 12 38

Bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 en 17.30 uur