Presentatiemap
Vraag geheel vrijblijvend onze presentatiemap aan.
Vraag vrijblijvend informatie aan.
Artist impression video
> Bekijk meer video's
Home  »  Nieuws  »  Ontwikkelingen duurzaam bouwen
. 

Ontwikkelingen duurzaam bouwen

17-07-2014  |  Het komende jaar zullen er diverse regels gewijzigd worden die gebouwen nog duurzamer maken. Wij wachten niet af en bereiden ons nu alvast voor. Wij geven u de belangrijkste wijzigingen:


Verhoging isolatie-eis

De isolatie-eis voor gevels en daken wordt op 1 januari 2015 verhoogd met 30 en 70 procent. Nu al proberen we woningen beter te isoleren dan de norm. Dit aspect kan immers in de toekomst niet meer eenvoudig aangepast worden (in tegenstelling tot bijvoorbeeld installaties).


Aangebrachte isolatie bij de bouw van een woning
Isolatie is een belangrijke basis voor een duurzaam gebouw

Duurzaam verbouwen

Voor verbouwingen blijft gelden dat (bestaande) gevels, daken en vloeren niet opnieuw geïsoleerd hoeven te worden. We adviseren echter om dit altijd te overwegen. De kosten zijn vaak te overzien en oudere isolatie verliest zijn isolerende werking door bijvoorbeeld inzakken.


EPC en EPG per 1 januari 2015

Bij nieuwbouw maken wij een EPG-berekening, dit geeft de energie-prestatie (de 'EPC') van het gebouw weer. Ook kunnen wij u hiermee een indicatie geven van het energieverbruik bij verschillende installaties en isolatiewaarden. Per 1 januari wordt de EPC-eis aangescherpt met ruim 30%. Nu al proberen we gebouwen te ontwerpen met deze nieuwe norm.


Duurzaam bouwen vraagt om een brede benadering

MPG berekening

Nieuw is ook de MPG berekening (Milieu Prestatie Gebouw). In de MPG berekening wordt naar de milieulast gekeken van alle materialen in een gebouw. Dit wordt uitgedrukt in € / m2 per jaar. Deze fictieve kosten geven weer wat nodig is om de milieu-effecten te bestrijden bij het gekozen materiaalgebruik. Een MPG berekening is optioneel maar wordt wel door steeds meer gemeenten gevraagd.


Links

> Meer over onze omgang met duurzaamheid


omhoog