Boerderijen verbouwen

Het verbouwen van een boerderij roept veel vragen op. De één stelt deze vragen wanneer hij een boerderij te koop ziet staan, de ander na er jarenlang gewoond te hebben. Het renoveren en verbouwen van boerderijen behoort tot één van onze specialiteiten.

Droomt u al weg bij het idee om landelijk en historisch te wonen? Wilt u de robuuste en landelijke uitstraling van de boerderij behouden. Bovendien het interieur van alle moderne gemakken voorzien? Terwijl u wegdroomt bij alle wensen en ideeën die u heeft, gaan wij aan de slag om mogelijkheden in kaart te brengen. Daarbij rekening houdend met de oude constructies en materialen. Net als de inhoudelijke eisen die door gemeenten gesteld worden, bijvoorbeeld bij panden met een beschermde status.

Aanzicht boerderij na verbouwen

Creatieve ontwerpen

Creatief zijn wij in de ruimste zin van het woord. Architektenburo Bikker gaat graag de uitdaging aan om door de huidige sfeer heen te kijken en samen met u te kijken naar geschikte oplossingen. Tegelijkertijd zonder concessies te doen aan de authentieke sfeer. Oude constructies kunnen in veel gevallen hergebruikt worden of vervangen door andere moderne materialen. Wij zijn in staat, door onze creatieve kijk op oplossingen, de boerderij van uw dromen te creëren. Waar bovendien “thuis” altijd het sleutelwoord is.

Haalbaarheidsanalyse

In de oriënterende fase zullen wij, samen met u, de boerderij bezichtigen. Hierdoor kunnen wij de sfeer proeven en de huidige situatie goed bekijken. Zodat wij uw wensen nog beter in kaart kunnen brengen. Wij luisteren graag naar uw ideeën en zullen deze, waar mogelijk, altijd verwerken in ons eerste voorstel. Vervolgens zullen wij u adviseren om tot de beste oplossing te komen. Van ons ontvangt u een haalbaarheidsanalyse waarin bijvoorbeeld de volgende aandachtspunten worden toegelicht:

 • Technische aandachtspunten
 • Te volgen procedures
 • Kosten verbouwen boerderij
 • Planning
 • Vergunningen

Schets boerderij verbouwen

Werkwijze en uw wensen

Hoe beter wij u leren kennen, hoe mooier de ideeën die daaruit voort zullen vloeien. Het ontwerpen van een verbouwing van uw boerderij doen wij zo gedegen mogelijk, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Na het vooronderzoek en het vastleggen van de uitgangspunten die wij samen hebben opgesteld zullen wij starten met het maken van schetsen. Deze schetsen omvatten de volgende punten:

 • Schetsen van gevels
 • Schetsen van interieur
 • Relatie tussen woonruimtes en buitenruimtes

Boerderij verbouwen keuken architect Bikker

Gemeente en welstandscommissie

Bovengenoemde schetsen worden in een vroeg stadium door ons ingediend bij de gemeente en de welstandscommissie. Door onze ervaring en kennis in het verbouwen van een boerderij weten wij hoe deze te presenteren en de karakteristieke aspecten van de oude boerderij te behouden. Nadat schetsen zijn goedgekeurd worden de plannen in detail uitgewerkt en technisch uitgewerkt. Vergunningen kunnen op deze manier volledig uitgewerkt, aangevraagd en gecoördineerd worden naar de gemeente, met de bedoeling het proces soepel te laten verlopen. De technische tekeningen omvatten onder andere de volgende punten:

 • Materialen en kleuren
 • Duurzaamheid
 • Afmetingen van de ruimtes
 • Locaties van installaties
 • Details

Uitvoering van de verbouwing of restauratie

Ons team begeleidt u waar nodig in de voorbereiding en uitvoering van uw te verbouwen boerderij. Niet alleen begeleiden wij u vòòr de verbouwing, maar ook tijdens of na de verbouwing in keuzes voor interieur en afwerking. Onze interieurarchitecten denken graag mee met uw woonwensen, om historisch en modern naadloos in elkaar over te laten gaan.

Verbouwingswerkzaamheden van een oude boerderij
Verbouwingswerkzaamheden van een oude boerderij

Herstel- en restauratie werkzaamheden

Tijdens een verbouwing assisteren wij u ook bij de herstel- en restauratie werkzaamheden. Hiervoor zullen uitgebreide werkomschrijvingen gemaakt worden. Zodat uw aannemer exact weet waarmee rekening te houden bij de calculatie die u zal ontvangen.

Monumentale boerderij

Monumentale boerderijen hebben specifieke aandacht en kennis nodig, zodat een boerderij verbouwen aansluit op de wensen van zowel de gemeente als de bewoners. Historische details dienen, indien mogelijk, bewaard te blijven om zodoende ons eigen erfgoed in stand te houden. Architektenburo Bikker heeft het vakmanschap in huis waarmee oud en nieuw een prachtige combinatie wordt waar iedereen zich in kan vinden.

Verbouwen oude boerderij (resultaat)

Sinds 1983 ontwerpers van boerderijen

Sinds 1983 houdt Architektenburo Bikker zich bezig met het ontwerpen van vele soorten woningen, boerderijen en monumenten. Een schat aan kennis in oude bouwmaterialen, historische bouw en oude constructies, die zij graag met u delen. Het creëren van iets nieuws met een historische waarde geeft ons de kans om het erfgoed wat er in Nederland is, te behouden en in een modern jasje te steken. Veel mooier kan het vak van architect bijna niet zijn!

Contact

Door middel van een vrijblijvend gesprek kunnen wij nog meer van onze kennis met u delen evenals ons enthousiasme voor ons vak. Heeft u of bent u van plan om een oude boerderij te verbouwen? Neem dan gerust contact met ons op. Uiteraard kunt u ook telefonisch een afspraak maken op 0184 – 66 12 38 om uw mogelijkheden te bespreken.

Gerelateerde projecten