CPO project Langerak

Vanuit een drietal initiatiefnemers is het CPO project in Langerak ontstaan waarbij wij als CPO architect en adviseur betrokken zijn geweest.

Als je als starter in Langerak wilt blijven wonen maar er zijn geen nieuwbouw woningen in het verschiet, wat doe je dan? Dan neem je het heft in eigen handen en start je zelf een nieuwe buurt! Op initiatief van een drietal starters is om die reden het CPO project in Langerak ontstaan. Vanuit de gemeente was de wens om eerst de vertreklocaties in Langerak op te vullen en zodoende werd de locatie van de voormalige basisschool de plek van bestemming van het CPO project. De straat van de nieuwe buurt heeft dan ook de bijpassende naam ‘Schoolplein’ gekregen.

Ontwerp CPO Langerak
Ontwerp CPO Langerak

Een nieuwe buurt middels CPO

Een collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) houd in dat er op initiatief van toekomstige bewoners een nieuwe buurt wordt ontwikkeld. De initiatiefnemers nemen hierin het voortouw, van de aankoop van de grond tot het ontwerp en ontwikkeling van het plan. Doorgaans is een CPO project gericht op starterswoningen omdat CPO projecten vaak door de provincie ondersteund worden in begeleidingskosten, mits deze voor het grootste deel gericht is op starters.

Eerste paal CPO Langerak
Eerste paal CPO Langerak

Een CPO project vraagt veel initiatief en tijd van de toekomstige bewoners, maar er hangt dus tevens een financieel voordeel aan. En doordat je zo intensief met elkaar samenwerkt in een CPO project, ontstaat er een hechte band met je aanstaande buren. Een goede basis voor een fijne, nieuwe buurt!

Samenwerking met architect

Nadat de vereniging CPO Langerak werd opgericht is ook de samenwerking met ons als architectenbureau ontstaan. Op basis van de wensen van de bewoners zijn er verschillende woningen ontstaan in dit project. Het project omvat in totaal 17 woningen: boven- en benedenwoningen, rijtjeswoningen, twee-onder-één-kap woningen en een vrijstaande woning.

CPO Langerak
CPO Langerak

Gerelateerde projecten