Dijkwoning

De droom van velen: buitendijks wonen met uitzicht over de uiterwaarden en de rivier. Deze wens hebben wij mogelijk kunnen maken voor deze opdrachtgevers.

In de gemeente Lingewaal hebben wij een nieuwe dijkwoning ontworpen ter vervanging van een oud huisje gelegen aan de rivier ‘de Waal’. Het ontwerp wordt gekenmerkt door symmetrie.

Dijkwoning
Dijkwoning – impressie van het ontwerp

Buitendijks wonen

Centraal in de woning is het ronde trappenhuis met vide te vinden, hier zijn de alle leefruimtes omheen ontworpen. Door het onderhuis biedt de woning twee volledige lagen met een kap. Aan de achterkant van het woonhuis zijn twee serres en een balkon ontworpen, op die manier is er veel vrij uitzicht over de prachtige omgeving.

Een speciale wens van de opdrachtgever was dat de kelder droog zou blijven bij hoog water. Hiervoor hebben we slimme technische maatregelen getroffen in het ontwerp, zoals het plaatsen van waterdichte luiken. We hebben bij dit project rekening gehouden met alle gemakken én ongemakken van het buitendijks wonen en dit op een slimme manier in het ontwerp verwerkt.

Dijkwoning - achterzijde

Dijkwoning op unieke locatie

In het ontwerp is de beschikbare bouwmogelijkheid optimaal gecombineerd met de ligging van de dijkwoning. Door direct in de schetsfase al in overleg te gaan met betrokken instanties zoals het waterschap en Rijkswaterstaat, is middels zorgvuldige afstemming de bouw van deze dijkwoning mogelijk gemaakt. Dit was van cruciaal belang bij dit project omdat er van origine weinig tot geen bebouwing mogelijk is op buitendijkse gebieden.

Gerelateerde projecten