Verbouwing gemeentelijk monument

Dit monumentale schoolgebouw heeft een mooie herbestemming gekregen. Er zijn namelijk drie starterswoningen in gerealiseerd.

Het schoolgebouw is beschermd als gemeentelijk monument. Het verbouwen van een (gemeentelijk) monument vraagt een zorgvuldig ontwerp en intensieve afstemming met belanghebbende organisaties. Hier zijn wij als architect voor ingeschakeld. De herbestemming omvat de realisatie van drie starterswoningen, gerealiseerd naast de woning die al in het gemeentelijk monument was ondergebracht.

Nieuw gevelaanzicht na verbouwen gemeentelijk monument
Nieuw gevelaanzicht na verbouwen gemeentelijk monument

Licht

De achtergevel van het voormalige schoolgebouw was voorzien van een witte stuclaag. In het ontwerp is dan ook gekozen om de achtergevel in een lichte kleur te stucen. Samen met het vele glas en de lichte kleurstelling is een lichte, vriendelijke sfeer aan de buitenkant van de woningen ontstaan en komt het nodige daglicht de woningen in. Er is dus veel rekening gehouden met de originele uitstraling van het gebouw in het nieuwe ontwerp.

Oude situatie
Oude situatie

Compact en efficiƫnt

De woningen in het gemeentelijk monument hebben een compacte, efficiƫnte indeling. Op de begane grond is een woonkamer met open keuken gerealiseerd. Boven zijn slaapkamers en een badkamer gemaakt. De zoldervloer is hierbij opengewerkt waardoor de oude spanten zichtbaar worden. Hierdoor zijn de authentieke details behouden gebleven en ontstaat er een passende sfeer in alle ruimtes. De woningen zijn onderdeel van een totaalplan op deze locatie. Achter het monument zijn nog zes woningen gebouwd om het geheel financieel haalbaar te maken.

Originele balken in het gemeentelijk monument
Originele balken in het gemeentelijk monument
Totaalplan waar de verbouwing van het gemeentelijk monument onderdeel van is
Totaalplan waar de verbouwing van het gemeentelijk monument onderdeel van is

Gerelateerde projecten