Montapacking Molenaarsgraaf

In Molenaarsgraaf wordt de nieuwe hoofdvestiging van Montapacking gebouwd. Door gebruik te maken van natuurlijke materialen ontstaat een mooie overgang naar het polderlandschap.

In het bedrijfspand en het kantoor wordt de logistieke afhandeling verzorgd voor webwinkels. De opdracht aan ons als architect was om een representatief kantoor met bijpassende opslaghallen te ontwerpen. In de architectuur is bij het kantoor gewerkt met hout, staal en glas als materialen. De vormgeving van de hallen is terughoudend. Middels horizontale belijning wordt de hoogtewerking aan de rand van de polder en de aangrenzende woonwijken visueel gebroken. Het geheel wordt omzoomd met een groene inrichting van bomen, gras en een parkeerterrein in een parkachtige setting.

Montapacking Molenaarsgraaf bedrijfspand architect Bikker
Ontwerp nieuwbouw Montapacking Molenaarsgraaf

Optimale benutting

In het ontwerp maken we zoveel mogelijk gebruik van de fundering van het voormalige gebouw. Dit gebouw brandde af in september 2018. De bouwmogelijkheden binnen het bestemmingsplan hebben we optimaal benut om zoveel mogelijk opslagruimte voor het bedrijf te creƫren. De opslagruimte is nodig voor de logistieke afhandeling die Montapacking verzorgt voor ruim 450 webwinkels in heel Nederland. In een vroeg stadium zijn de plannen besproken met de omwonenden en naastgelegen bedrijven. Tijdens deze bijeenkomst werd positief gereageerd op het feit dat er in het ontwerp reeds rekening is gehouden met de belangen van de naastgelegen woningen en bedrijven.

Schetsen Montapacking Molenaarsgraaf
Schetsen Montapacking Molenaarsgraaf

Licht en ruimte

De werkruimtes in het kantoor en in de expeditie worden voorzien van grote glazen puien met zicht op de polder en de naastgelegen weg. In deze ruimtes worden hoge plafonds gemaakt en zorgt het daglicht grotendeels voor de verlichting van de werkplekken. In de kantoren is veel transparantie door glazen wanden en grote, open ruimtes. In de opslaghallen worden geen ramen toegepast om lichtoverlast naar de nabijgelegen woningen en bedrijven te voorkomen. Tevens voorkomt dit dat de voorraad van webwinkels verkleurt door UV-straling. Ons architectenbureau verzorgt het gehele proces voor dit project vanaf de eerste ontwerpschetsen t/m de volledige engineering van het kantoor en het bedrijfspand in 3D modellen. Het project wordt in een bouwteam uitgevoerd met aannemer P. van Leeuwen uit Meerkerk.

Straatbeeld ontwerp Montapacking Molenaarsgraaf
Straatbeeld van het ontwerp

Veiligheid

In het ontwerp en de technische uitwerking is veel aandacht besteed aan de veiligheid van het gebouw. In alle ruimtes is rekening gehouden met extra vluchtwegen en goede brandscheidingen. Rondom het gebouw is door het vele glas veel zicht op het buitenterrein en de in- en uitgaande goederenstromen.

Zie ook: ‘Montapacking presenteert nieuw hoofdkantoor aan omwonenden’