Schuurwoning op landgoed

Deze schuurwoning is ontworpen voor Landgoed Schoonenburgh in Nieuw-Lekkerland. Naast de schuurwoning worden er in dit project ook 22 appartementen gebouwd in het achterliggende bouwvolume.

De uitdaging was om de nieuwe bebouwing ondergeschikt te laten zijn aan de natuurlijke van het landgoed en de weilanden er omheen. Het landschap er omheen is een slagenlandschap. De lange zichtlijnen in dit landschap worden versterkt door de slotenpatronen in de lengterichting van de weilanden. De schuurwoning heeft zijn nokrichting in gelijke richting. Het dak is dominant vormgegeven waardoor het de drager van het ontwerp wordt. De vorm is eenvoudig en helder; vandaar de typologie ‘schuurwoning’. Binnen het heldere volume is door middel van natuurlijke materialen op eigentijdse wijze een invulling aan de gevels gegeven.

Schuurwoning - 3D impressie
Schuurwoning – 3D impressie

Gasloze schuurwoning

De schuurwoning zal na de bouw gasloos functioneren. De stroomvoorziening komt voort uit de plaatsing van 38 zonnepanelen; 19 aan de oostzijde en 19 aan de westzijde. De integratie van de zonnepanelen in het rieten dak is uitgedacht in samenwerking met Den Hartog Riet uit Leerbroek. Dit vroeg om een goede inpassing om zo de uitstraling van het rieten dak niet te verstoren door de zonnepanelen. Qua installaties in de schuurwoning is er gekozen voor een elektrische luchtwarmtepomp waarmee op lage temperatuur verwarmd en gekoeld kan worden. Deze installatie wordt aangevuld met een buffervat en een warmwaterboiler met een grote capaciteit zodat de duurzaamheid het wooncomfort niet zal hinderen.

Schuurwoning - plattegrond
Plattegrond van de schuurwoning

Wonen op een landgoed

Op de plattegrond is zichtbaar dat de woning zich aan de zuid- en westzijde opent naar het open polderlandschap. De daadwerkelijke schuurfunctie is in het bouwvolume geïntegreerd (inpandig) om zo te voorkomen dat er allerlei losse bijgebouwen op het perceel zouden ontstaan. De woning is levensloopbestendig ontworpen met een optimale relatie met het omliggende landgoed. Landgoed Schoonenburgh is zo’n 10 jaar geleden ontwikkeld. Het doel van dit landgoed is om de authenticiteit van het landschap van dit deel van de Alblasserwaard te behouden. Het is nadrukkelijk niet de bedoeling om een nieuw type landschap te ontwikkelen, maar juist om de kernkwaliteiten van het bestaande landschap te beschermen en te versterken. De bebouwing op het landgoed is op zo’n manier door ons ontworpen dat de compositie zorgt voor het behoud van de kwaliteiten van het landgoed. Het ontwerp van de schuurwoning past hier naadloos in.

Vogelvlucht Landgoed Schoonenburgh met schuurwoning op de voorgrond
Vogelvlucht Landgoed Schoonenburgh met schuurwoning op de voorgrond

Gerelateerde projecten