Schuurwoning op landgoed

Deze schuurwoning is ontworpen voor Landgoed Schoonenburgh in Nieuw-Lekkerland. Naast de schuurwoning worden er in dit project ook 22 appartementen gebouwd in het achterliggende bouwvolume.

We wilden de nieuwe bebouwing ondergeschikt laten zijn aan de natuur van het landgoed en de weilanden er omheen. Het landschap er omheen is een slagenlandschap. Daarom versterken de sloten-patronen in de lengterichting van de weilanden de lange zichtlijnen in dit landschap. De schuurwoning heeft zijn nokrichting in gelijke richting. Het dak is dominant vormgegeven. Zo wordt het de drager van het ontwerp. De vorm is eenvoudig en helder. Daarom gebruiken we de typologie ‘schuurwoning’. Binnen het heldere volume is door middel van natuurlijke materialen op eigentijdse wijze een invulling aan de gevels gegeven.

Schuurwoning Nieuw-Lekkerland ontworpen door Bikker architecten
Schuurwoning in Nieuw-Lekkerland

Gasloos

De stroomvoorziening komt voort uit de plaatsing van 38 zonnepanelen. Daarom kan de schuurwoning gasloos functioneren. Er liggen negentien zonnepanelen aan de oostzijde en negentien aan de westzijde. In samenwerking met Den Hartog Riet uit Leerbroek is de integratie van de zonnepanelen in het rieten dak uitgedacht. Dit vroeg om een goede inpassing om zo de uitstraling van het rieten dak niet te verstoren. Er is met betrekking tot de installaties in de schuurwoning gekozen voor een elektrische luchtwarmtepomp. Hiermee kan op lage temperatuur verwarmd en gekoeld worden. Deze installatie wordt aangevuld met een buffervat en een warmwaterboiler met een hoge capaciteit zodat de duurzaamheid het wooncomfort niet zal hinderen.

Voorgevel van de schuurwoning
Voorgevel van de schuurwoning
Balkonruimtes onder de kap van de schuurwoning
Balkonruimtes onder de kap van de schuurwoning

Interieur schuurwoning

Het interieur van deze schuurwoning vormt een groot contrast met het ontwerp van het exterieur. Binnen is gekozen voor lichte kleuren en materialen zodat er een lichte, ruimtelijke beleving ontstaat. De moderne uitstraling van de woning is hierbij doorgezet naar binnen. Persoonlijke, veranderlijke zaken zoals kunst en meubels krijgen alle ruimte om te variëren binnen de grote, lichte ruimtes. De trap en interieurinvulling is zorgvuldig ontworpen, continu in verbinding met het exterieur van de schuurwoning.

Interieur schuurwoning
Interieur schuurwoning
Interieur van de schuurwoning met trap en lift
Interieur van de schuurwoning met de trap en rechts de lift naar de kelder en de verdieping

Wonen op een landgoed

Op de plattegrond is zichtbaar dat de woning zich aan de zuid- en westzijde opent naar het open polderlandschap. De daadwerkelijke schuurfunctie is in het bouwvolume geïntegreerd (inpandig) om zo te voorkomen dat er allerlei losse bijgebouwen op het perceel zouden ontstaan. De woning is levensloopbestendig ontworpen met een optimale relatie met het omliggende landgoed. Landgoed Schoonenburgh is zo’n 10 jaar geleden ontwikkeld. Het doel van dit landgoed is om de authenticiteit van het landschap van dit deel van de Alblasserwaard te behouden. Het is nadrukkelijk niet de bedoeling om een nieuw type landschap te ontwikkelen, maar juist om de kernkwaliteiten van het bestaande landschap te beschermen en te versterken. De bebouwing op het landgoed (de schuurwoning en het appartementencomplex) is op zo’n manier door ons ontworpen dat de compositie zorgt voor het behoud van de kwaliteiten van het landgoed. Het ontwerp van de schuurwoning past hier naadloos in.

Landgoed Schoonenburgh in Nieuw-Lekkerland
Landgoed Schoonenburgh in Nieuw-Lekkerland

Gerelateerde projecten