Renovatie boerderij

In Almkerk is het project "De Vlashoeve" gerealiseerd. De renovatie van deze boerderij zorgde voor vier nieuwe woningen in het achterhuis van dit rijksmonument.

Ook werd het voorhuis volledig gerenoveerd. De vier nieuwe woningen zijn inpandig gebouwd. Doordat de luiken en deuren van het achterhuis geopend zijn, is er een inpandig straatje ontstaan en kun je vanaf de weg een glimps opvangen van de eengezinswoningen. De monumentale kenmerken worden binnen in het straatje voortgezet door de balken die door de woningen steken.

Renovatie boerderij - straatbeeld
Renovatie boerderij – straatbeeld

Uitdagende renovatie

Bij de renovatie van deze boerderij was het de uitdaging om het bestaande erfgoed zoveel mogelijk te respecteren en te handhaven. De historische elementen van de boerderij (zoals de oude gebinten) zijn daarom onderdeel geworden van het ontwerp. Hierdoor ontstaat er een uniek, nostalgisch karakter in zowel de vier eengezinswoningen die in de stal gemaakt zijn als het verbouwde, oorspronkelijke voorhuis van de boerderij.

Renovatie boerderij Almkerk - inpandige straat

Welstandsprijs

Het plan is na de oplevering genomineerd voor de welstandsprijs in Noord-Brabant in de categorie ‘(ver)bouwen van boerderijen’. Hierbij is het plan geëindigd op een mooie 2e plaats.

Het plan, ontworpen door Architektenburo Bikker uit Groot-Ammers, kreeg lof voor de zorgvuldige oplossing aan de voorzijde. “De architect is er in geslaagd de monumentale waarden bij de renovatie van de boerderij, zoals de gebint-constructies en de karakteristieke gevels veilig te stellen en het ambitieuze programma van eisen geheel binnen het volume van de bestaande bouwmassa onder te brengen.”

Gerelateerde projecten