Renovatie boerderij tot vier woningen

In Almkerk is het project "De Vlashoeve" gerealiseerd. De renovatie van deze boerderij zorgde voor vier nieuwe woningen in het achterhuis van dit rijksmonument.

Het voorhuis werd ook volledig gerenoveerd. De vier nieuwe woningen zijn bij de renovatie van de boerderij inpandig gebouwd. Daarbij zijn de luiken en deuren van het achterhuis geopend. Hierdoor is er een inpandig straatje ontstaan. Zodoende kun je vanaf de weg een eerste idee opvangen van de eengezinswoningen. De monumentale kenmerken worden binnen in het straatje voortgezet door de balken die door de woningen steken.

Renovatie boerderij - straatbeeld
Renovatie boerderij – straatbeeld

Uitdagende renovatie boerderij

Het was een uitdaging om het bestaande erfgoed zoveel mogelijk te respecteren en te handhaven. Bij het ontwerp is gekeken naar het inbouwen van vier woningen bij de renovatie van deze boerderij. Daarom zijn de historische elementen van de boerderij (zoals de oude gebinten) onderdeel geworden van het ontwerp. Hierdoor ontstaat een uniek, nostalgisch karakter. Dit geldt voor de vier eengezinswoningen die in de stal gemaakt zijn. Het geldt ook voor het verbouwde, oorspronkelijke voorhuis van de boerderij.

Renovatie boerderij Almkerk - inpandige straat

Welstandsprijs voor de woningen

Het plan is na de oplevering genomineerd. In de categorie ‘(ver)bouwen van boerderijen’ heeft Noord-Brabant een welstandsprijs. Hierbij is dit plan geëindigd op een mooie 2e plaats.

Architektenburo Bikker uit Groot-Ammers bedacht een ontwerp en kreeg lof voor de zorgvuldige oplossing aan de voorzijde. “De architect is er in geslaagd de monumentale waarden bij de renovatie van de boerderij, zoals de gebint-constructies en de karakteristieke gevels veilig te stellen en het ambitieuze programma van eisen geheel binnen het volume van de bestaande bouwmassa onder te brengen.”

Gerelateerde projecten