Verbouwing woonboerderij

Deze woonboerderij in Barendrecht is een ware metamorfose ondergaan. Door een deel van de boerderij wit te schilderen ontstond een mooie woonboerderij met een vernieuwde uitstraling.

Al voor de aankoop van het pand werd ons bureau gevraagd om te haalbaarheid van de wensen te toetsen. De opdrachtgever had de wens om de boerderij een nieuw, fris aangezicht te geven met respect voor het oorspronkelijke ontwerp van het pand. Het volume wat uitsteekt aan de voorkant accentueerde we door een andere kleur toe te passen. Door deze kleur door te trekken over de achtergevel werd het voorhuis visueel verbonden met de achterliggende stalruimte in de boerderij.
In de oude staldeuren werden grote, glazen puien gecreƫerd.

verbouwing woonboerderij straatbeeld
Nieuwe situatie na de verbouwing van de woonboerderij
oude situatie voor verbouwing
Oude situatie

Toekomstbestendig

Aan de andere kant van de boerderij werd de zijgevel voorzien van een grote veranda met grote, openslaande tuindeuren. De plattegrond van de boerderij werd opgedeeld in meerdere ruimtes. Zo werd er een grote, open keuken in de voormalige stalruimte aan de achterzijde gemaakt. In het voorkeur bevindt zich een knusse woonkamer met een haard en een levensloopbestendige slaapkamer met en-suite badkamer. Een nieuw geplaatste bijkeuken vormt een schone en praktische verbinding tussen de woonkeuken en de tuin.

Bij de verbouwing is eigenlijk alles onder handen genomen. De vloeren, gevels, daken, ramen en kozijnen zijn vernieuwd en/of vervangen. Hierbij is het gelukt om de authentieke uitstraling en het oorspronkelijke ontwerp van de boerderij te respecteren en toekomstbestendig te maken.

Gerelateerde projecten